Hogyan készíts tartós műszempillát a vendéged részére?

Hogyan készíts tartós műszempillát a vendéged részére?

Már Plinius is megállapította, hogy a szempilláknak fontos védelmi szerepe van. Védi az érzékeny szemünket, mely a legfontosabb érzékszervünk a portól, kosztól, mechanikai hatásoktól, belerepülő dolgoktól.

A szempillahosszabbítás TARTÓSSÁGA rengeteg tényezőtől függ, nézzük, melyek ezek!

-     Alapadottság + aktuális állapot

-     Tökéletes előkészítés + előzmények

-     Jó anyagok + jó tárolás

-     Kiválasztott ív, hosszúság + természetes pillaív

-     Utóápolás

 

Kezdjük az alapadottságokkal!

A természetes szempillák sűrűsége, vastagsága és hossza genetikai adottság, mindig személyfüggő. Általánosságban elmondható, hogy egyénileg változóan körülbelül 30-120 nap alatt a teljes pillasor lecserélődik, azonban ez nem egyszerre történik meg, hanem három fázisra osztva ciklikusan.

A szempilla egy terminális szőrzet, hámból és kötőszövetből álló henger alakú képletben, az irhában található szőrtüszőben helyezkedik el. Két részből áll: a szőrtüszőben lévő gyökérből és a bőr felszínével 45-os szöget bezáró, bőr feletti szárból. A szőrszálak a szőrtüsző legalsó, mátrix nevű részéből termelődnek. A mátrix sejtek anyagcseréje nagyon gyors, ezért a szőrzet minden ártalmas hatásra nagyon érzékeny: radioaktív sugárzás, citostaticum, vitaminhiány.    A mátrix sejtek között pigmentsejtek találhatók, melyek a szőrszál színét meghatározó melanint juttatják a szőrtüsző

sejtjeibe. A mátrix sejtek elhelyezkedésüknek megfelelően a szőrszál három részét hozzák létre.

Velőállomány: lazán rendezett, kerek vagy korong alakú sejtek oszlopaiból áll. A sejtek lágy keratin szálakat, melanint tartalmaznak. A hám szemcsés, fénylő- és szarurétegének felel meg.

Kéregállomány: a szőrszál 75-80 %-át képezi, szabályosan szerveződött, kemény keratin szálakból áll. A hám alapi és tüskés rétegéből képződik.

Külső kéreghártya (kutikula): a szőrszál felszíne, zsindelyszerűen egymást borító keratinlemezekből áll. A szőrnek a szőrtüszőben való rögzítését, valamint a szőrszál belsejének kémiai és fizikai hatásoktól történő védelmét biztosítja.

A szempillák szerepe és növekedési fázisai

1. Anagén fázis: növekedési fázis, a szőrszál növekedése az irhában lévő szőrtüszőben történik, az előző szőrszál mátrixának maradványából, mely változóan 30-45 napig tart és a felső pillasor kb. 40 %-a van ebben a stádiumban egyszerre.

2. Katagén fázis: ez egy átmeneti szakasz, melynél a növekedés leáll, a pigmentálódás befejeződött, a sejtosztódás és ezáltal a szőrnövekedés lelassul, majd megáll. A szőrtüsző fokozatosan összezsugorodik (ezáltal gyengül a kapcsolata a szőrszállal), majd elválik a vérellátást nyújtó papillától. A szőrtüsző ekkor az irha középső rétegében helyezkedik el. A mátrix sejtek nagy része leválik a papilláról és kis sejtcsoportot hagyva maga mögött a hajszállal együtt felfelé vándorol. Ez a legrövidebb fázis, ideje néhány naptól néhány hétig tart, hozzávetőlegesen kb. 2-3 hét. 

3. Telogén fázis: Amikor a szőrtüsző nyugvó állapotban marad, elszarusodik, majd eléri a bőrfelszínt, a szőrtüsző alsó része hiányzik. A nyugalmi fázis végén az előző, csak kutikulája révén rögzített szőrszálat az újonnan növekvő szőrszál kilöki, és újra indul a szőrnövekedés. A nyugalmi fázis 2-4 hónapig tart. 

 

A szőrszálak növekedését számos tényező befolyásolja:

Örökletes tényezők: a szőrszál színe és minősége, a szőrzet sűrűsége és a szőrnövekedési ciklus ritmusa egyénenként különböző.

Hormonok: a belső elválasztású mirigyek által termelt különböző hormonok felelősek a szőr növekedéséért. A pubertás, a terhesség és a menopauza időszakában az endokrin mirigyek működése rendkívül aktív. Pajzsmirigy hormonok: hiányukban csökken a szőrzet mennyisége. Ösztrogének csökkentik a hajvesztést.

Vas és nyomelemek: a mátrix sejtek osztódása ezen anyagok hiánya esetén lecsökken. Leggyakrabban a vashiány fordul elő.

Stressz: hatására jelentősen fokozódhat a szervezetben a hormontermelés, amely a szőrnövekedés hirtelen felgyorsulásával járhat együtt.

Gyógyszerek: egyes gyógyszerek hatással lehetnek az endokrin rendszer működésére, és felgyorsíthatják a szőrnövekedést. A gyógyszeres kezelés befejezésével a szőrnövekedés visszaáll a normális ritmusába.

Dohányzás: a dohányosok szervezetében az adrenalin szint jelentősen megnőhet, ami maga után vonhatja a szőrszálak intenzív növekedését.

Húúú, mennyi információ, igaz? Most már kezdjük érteni, hogyan lesz mindenkinek más-más tartósságú az épített szettje!

 

Előkészítés:

A tökéletes előkészítés nem tűr hibát, mert már applikálni sem fogunk tudni normálisan, az elkészült szett tartóssága pedig finoman szólva is megkérdőjelezhető lesz. Kezdjük a samponozással. Mindig ecsettel végezzük, az alsó szemhéjra és a szem környékére is terjedjen ki a használata, különös tekintettel a természetes pillák tövére, és közvetlenül a felső szemhéjra! Amikor már minden lerakódást, szennyeződést letisztítottunk, akkor vízzel bőségesen, többször leöblítjük, hogy a sampon és a szennyeződések teljes nyomát eltűntessük. Szárítás következik. Ezután szálanként Pre treatmentet használva még egyszer letisztítjuk a pillákat. Ez az anyagunk még egyszer tisztít, az esetlegesen fennmaradt mikroszennyeződéseket, proteinmaradványokat is maradéktalanul leszedi. A következő lépés előtt szárítunk. Ezután használjuk a természetes pillára való primerünket, amely tökéletesen zsírtalanít, és ragasztóaktivátor tartalma révén elősegíti majd a kötés tökéletességét számunkra. A primer száradását is megvárjuk, mielőtt nekilátunk az applikációnak! Amikor az előkészítés hibáiról beszélünk, akkor nem arról van szó, hogy anyagaink elvesztették már a hatásosságukat, hanem arról, hogy a szem környékét olyan szennyeződés érte, ami ellehetetleníti a tökéletes zsírtalanítást. Mik lehetnek ezek? Egy kozmetikai nagykezelés az applikációt közvetlenül megelőző napok egyikén. A szemhéjon olajos termékek alkalmazása, zsíros, olajos alapozó felelőtlen használata /Gondolok itt arra például, hogy a mai tartós, vízálló alapozókat érdemes a szemkörnyékre ujjbeggyel felvinni, mert ecset használatakor elkerülhetetlen lesz az, hogy a pillákra kerüljön. Ilyen esetben majdne mission impossible ezt eltávolítani tökéletesen/? Amikor a tökéletes előkészítésről beszélünk, akkor ne feledkezzünk meg a tálcákon hozzánk érkező műszempillákról sem, ezeket is zsírtalanítani, tisztítani, fertőtleníteni kell a munkánk megkezdése előtt, hiszen kézzel készített termékekről beszélünk, és ezek tisztasága is befolyásolja majd az applikáció tartósságát!

 

Ragasztó:

Kémiailag a cianoakrilát alapú ragasztó egy akrilgyanta, melyben a levegő nedvességtartalmában /vízpára/ lévő hidroxidionok polimerizációt idéznek elő. Az úgynevezett anionos polimerizációs folyamat során a cianoakrilát monomerek a víz hatására egymáshoz kötődnek. A kötődő láncok addig kötődnek tovább, míg eltűnnek a polimerizációt indikáló (annak folyamatosságát biztosító) aktív polimerizáló centrumok, itt a láncképződés lezárul és létrejön a polimer, amely a felületekhez tapadva különlegesen erős kötést hoz létre. A cianoakrilát polimerből távozó pára ingerli a szem, az orr nyálkahártyáját, a torkot és a tüdőt. A folyékony ragasztó pamuttal, gyapjúval, bőrrel exoterm reakcióra lép, ennek során hő fejlődik, emiatt például a farmernadrágra csöppenő pillanatragasztó fájdalmas égési sérülést okozhat. A ragasztás során a ragasztóréteget vékonyan kell felvinni, mert ha túl vastag, akkor felesleges hártya fog képződni. Amikor összenyomjuk (préseljük) a két összeragasztandó felületet, azt azért csináljuk, hogy egyenletesen oszoljon el a ragasztó mennyisége, illetve légmentesen illeszkedjenek a felületek! (Nem azért, hogy még erősebben ragasszon). Tehát már tudjuk, hogy a ragasztónk megfelelő használatához ismernünk kell a helyiségünk páratartalmát és hőmérsékletét. Miért fontos ez? Általánosan elmondható, hogy a műszempilla ragasztók használatához 22-25 celsius fok közötti hőmérsékletre és 35-55% közötti páratartalomra van szükségünk. Ha a hőmérséklet túl magas, akkor sűrűbben kell cserélnünk az anyagunkat, ha túl alacsony, akkor nehezen fog kötni, amennyiben a páratartalmunk lecsökken 35% alá, úgy egy kicsit kevesebb anyagra van szükségünk, ha felmegy 55% fölé, akkor egy picit többre. Ki fogod tapasztalni a megfelelő arányokat. Hiba az is, ha sok ragasztót használsz, és az is, ha keveset. Nagyon érzékeny anyagról beszélünk. Használatánál nagyon lényeges, hogy minden cseppentés előtt alaposan rázd össze az anyagodat, ezt érdemes úgy, hogy a kupakot eltávolítod, lefogod egy darab fóliával, vagy bármilyen szálmentes anyaggal, cseppentéskor lehetőleg ne pumpáld a flakont, hagyd, hogy a cseppet a súlya húzza le, majd a csőrt tisztítsd meg a ragasztómaradványoktól /nem szöszös papírtörlővel/, és késlekedés nélkül zárd vissza, helyezd a tartójába. Tárolása hűvös, száraz, fénytől védett helyen állítva történjék. Ha nem használsz erre kialakított Glue boxot, akkor tölts meg egy befőttes üveget rizzsel, és használat után ebbe állítsd bele a ragasztódat, majd zárd le az üveget. Soha ne használj 1 hónapnál régebben felbontott ragasztót! A ragasztón kívül az összes folyékony anyagunkat sugárzó hőtől, nedvességtől, hőingadozástól óvni kell természetesen!

 

Hogyan befolyásolja az ív, a méretek és az utóápolás a pillasor tartósságát?!

/Ez kicsit hosszú lesz, szóval hozz egy kávét mellé!/

Műszempilla ív KONTRA saját pilla íve:

Ez az a dolog, amely bennünket nem érdekel. Lehet, hogy egy C vagy B ív még nagyobb tartósságot eredményezne, de azt a vendégeink nem viselhetnék akkora vizuális élvezettel, ezért ezt a hibalehetőséget mi a Szépség-gyárban elfogadjuk, bár olyan íveket hoztunk most be a palettánkra ( M és L ívek ), amelyek megadják a frontális élményt, száruk azonban egyenes, így meglehetősen nagy lesz az illesztési felületük, értelemszerűen ezek tartóssága is erősebb! Igényt, és a természetes szempilla teherbírását figyelembe véve akár applikálhatunk szalonmunkánk során hosszabb méreteket, itt viszont mindenképpen tájékoztatnunk kell vendégünket arról, hogy a hosszabb szett nem fog számára ugyanolyan tartósságot eredményezni!

Utóápolás

Megmostam a szememet minden nap! Ez lesz az első, amit hallani fogunk. Nekünk nem célunk és tisztünk senkit megszégyeníteni, de el kell mondanunk a következményeit egy ápolatlanul viselt műszempilla szettnek, a tájékoztatás az egyik legnagyobb segítségünk, ehhez viszont először nekünk kell tájékozódnunk!

 Az elkészült pillasort 48 óráig óvni kell víztől, hőtől, szolárium fényétől, gőztől, párától. Érdemes felhívni külön a figyelmet a ?háztartási balesetekre?, hiszen egy egyszerű főzés során a felcsapó gőz, a sütő hője is árthat a frissen elkészült pillasornak.

24-48 óra szükséges általában ahhoz, hogy a ragasztó rugalmasra, megfelelő állagúra kössön. Az esetek többségében a forgalmazó vagy a gyártó saját oldalán találsz információt az általad használt ragasztók tulajdonságairól, tárolási igényeiről, illetve bontás utáni felhasználhatóságáról. Mi következetesen 48 órát kérünk vendégeinktől, ameddig óvakodniuk kell a fenti behatásoktól. Ha ezt az időt a vendég nem tartja be, akkor a ragasztó keményre köt, nagy része lepereg, a szettje nem lesz tartós. 

/Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy nem kívánunk ezekről vitát nyitni, a mi véleményünk olvasható a blogunkban, mindenki bátran csinálja másként, ha úgy látja jónak. Folyamatosan tárgyalunk a gyártónkkal gyorsabb kötési idejű, illetve más módszerrel polimerizálódó ragasztókról, ha nálunk lesz olyan anyag kapható, mely a fentiektől eltérő módon működik, akkor feltétlenül tájékoztatni foglak benneteket!/

A kötési idő letelte után gyakorlatilag normális életvitelt lehet folytatni. Ilyenkor már csak két dologra kell ügyelni, az egyik, hogy az olajos alapanyagú termékek megbontják a ragasztó stabilitását, lerövidítve annak tartósságát. Érdemes átnézni a használt kozmetikumokat, samponokat, balzsamokat /argán olaj, a ma divatos összetevője szinte minden hajápolási terméknek, és hajmosáskor természetesen ráfolyik a pillákra is/, és törekedni kell arra, hogy a szem környékére ezekből a károsító összetevőkből ne jusson. Az olaj NEM oldószere a ragasztónknak, de magát a kötést károsítani fogja, így az elkészített szett nem lehet tartós. A másik, hogy a pillákat kímélni kell minden mechanikus behatástól, dörzsölgetéstől, húzogatástól. Tilos tépkedni, és szintén tiltott az otthoni eltávolítás is. Attól, hogy műszempillát visel valaki, még nem kell lemondani a személyes higiéniáról, sőt! A szem környékét naponta kétszer /reggel és este/ langyosvizes, szempillasamponos lemosással is meg kell tisztítani, eltávolítva a napközben rárakódott szennyeződést, illetve az éjszakai természetes szemváladékot, majd le kell itatni gyengéden róla a vizet egy szálmentes anyaggal, és száradást követően az applikáció után kapott spirálkefével gondosan át kell fésülni a pillákat.

Sminkelni lehet, bár természetesen ezeket a termékeket is meg kell vizsgálni az összetevők miatt.

Spirálozni lehet a műszálakat, ha valaki ragaszkodik ehhez a képtelen dologhoz, azonban fontos elmondanod, hogy kizárólag vízoldékony, tehát nem vízálló szempillaspirált használjon hozzá, azt is csak a pillák végére, mert a tövénél összetapadásokat, lerakódásokat okozhat. A mindennapi vastag spirálozás pedig elnehezíti a pillasort, olyanná teszi, mintha vastagabb és nehezebb pillákat applikáltál volna neki, amely aztán a korábban említett következményekkel járhat. A mindennapi erős smink eltávolítása már problémát okozhat, hiszen folyamatos mechanikai ingernek, irritációnak, elmozdításnak teszi ki a pillák tövét és még így is nehéz maradéktalanul megtisztítani a szemhéjat és a szempillákat. A megfelelő tisztítás hiánya miatt a szemhéjra rakódik a szem természetes váladéka, rászárad a smink maradékával és a napi rászállt porral, szennyeződéssel, apró sárgás-fehéres, korpajellegű kis "göbök" alakulnak ki, majd ezek megkeményedve teljesen rákötnek a pilla tövére, nem szellőzik a szőrtüsző, fertőzések, baktériumok számára ez egy remek táptalaj.

 

Ez már egy veszélyes kezdet, mert melegágya lehet a blepharitisnek, szemhéjszéli gyulladásnak, és kóros esetben bizony maradandó károsodást is okozhat a szőrtüszőkben, azonkívül látványnak sem esztétikus éppen. Fontos időben felismerned ezt a problémát és megfelelő tanáccsal ellátni a vendégedet. Ebben az esetben langyos szempillasamponos lemosást kell javasolnod napi több alkalommal, egészen addig, amíg ezek a lerakódások szépen eltávolíthatók, lemoshatók nem lesznek. Lényeges, hogy nem szabad erővel lekapargatni, leszedegetni, mert hegesedéshez, illetve a szőrtüsző végleges kipusztulásához vezethet. Nagyon sokféle szembetegséghez vezethet egy elhanyagolt pillasor, azért nem írok most ezekről, mert nem a mi feladatunk diagnosztizálni a vendégeinket. A mi elsődleges feladatunk számukra folyamatosan viselhető, természetes pillasorukat nem károsító szetteket applikálni, ÉS rendszeresen tájékoztatni őket arról, hogy mi a teendőjük ezzel kapcsolatosan. Rémposztokat lehet olvasni a különböző közösségi portálokon például a demodex atkákról, és különböző fertőzésekről, azonban ez nem tájékoztatás, hanem riogatás! Elsősorban azt kell elérned, hogy a vendéged betartsa a te utóápolási tanácsaidat, így elkerülhetitek a kellemetlenségek nagy részét is! 

Boldog Pillákat, Boldog Pillásokat és Boldog Vendiket!

Anita