PILLÁS akarok lenni!

PILLÁS akarok lenni!

Rendben, már biztosan tudod, hogy te is az a pillás akarsz lenni, akiről mesélnek! MI kell ehhez manapság?


Végzettség:

Érettségi bizonyítvány. Hiszen ahhoz, hogy vállalkozásszerűen, hivatalosan tudd végezni ezt a tevékenységet a hatályos jogszabályok alapján el kell végezned a kozmetikusi, vagy a szépségtanácsadói /ez megszűnt egyébként 2020-ban, de néhány iskolában még be lehet csatlakozni korábban indított csoportokba/ esetleg egy idei új kis szakma a sminkes és szempillaépítői OKJ-s képzések egyikét, mert ezek valamelyikével már el tudsz indítani egy vállalkozást. 

/Itt még erős valószínűséggel szempillázni NEM tudsz rendesen, de a hivatalos feltételeknek mindenképpen meg kell felelned/



Tudás, jártasság, képesség, készség...

A tudás megszerezhető, ez a megértése egy adott témának elméleti síkon. Ezzel kapcsolatban sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak felhalmozzák az információkat, de nem ültetik azokat  GYAKORLATBA. Márpedig hiába tudod elmondani, hogyan kell szempillát építeni, ha a szempillaépítés egy nagyon is gyakorlati munka, emberen, "élőben", ragasztóval, csipesszel, műszálakkal tökéletesen fel kell/ene applikálni 250-350 db szempillát. A képesség az egyénnel született, és kitartó gyakorlással készséggé fejleszthető. Ha valamit elég sokszor csináltál, jól csinálod, akkor jártas leszel benne. Mennyi kifejezés, igaz?

Engedjük is el őket: leegyszerűsítve tehát

--- megtanulsz egy technikai szintet --- begyakorlod

--- következő szint --- begyakorlod

--- következő szint --- begyakorlod

stb-stb... Te is látod, hogy mi az azonos a szinteknél, igaz? BE KELL ŐKET GYAKOROLNOD! 

Oktatói pályafutásom során számtalanszor hallottam azt a kérdést: mennyi IDŐ múlva jöhetek a következő képzésre? Mindig meglepődtek azon a válaszomon, hogy én nem időben számolom ezt, hanem elkészített szettekben! Az ajánlott mennyiség egyes tanulóknál akár 1-2 év elteltével sikerült, de akadtak olyanok is, akik 1-2 hónap alatt készen álltak, abszolút egyénfüggő, és ez így van jól. Ezeket pedig csak azért írtam le, mert még mindig akadnak olyan érdeklődők, akik azt hiszik, valami varázspálcás történet lesz, és hipphopp az oklevéllel máris birtokukban lesz az a jártasság, készség is, amit ők vágynak. Nem fogok hazudni, nem lesz. Ezek megszerzése csakis az egyén feladata. Alapvetően jó kézügyesség nélkül, de rengeteg türelemmel és kitartással rendelkező tanulóból vált már kiváló szempillaépítő!

Azért mégis soroljuk fel azokat hiányosságokat, hátrányokat, amik bizony megakadályozhatnak egy szépreményű szempillaépítői sikerkarriert:

Bármilyen betegség, amely akadályozza a tanulót a huzamosabb ülő munkában, mely a hátat, gerincet, nyakat terheli.

Olyan esetleges szembetegségek, melyeket nem lehet egy sima eszközzel /megfelelő szemüveggel/ korrigálni.

Fertőző betegségek.

Türelmetlenség.


Költségek...

/Tehát először számolj a vállalkozáshoz szükséges képzés árával. A gyakorláshoz használt anyagok, eszközök árával. Majd a különböző szintek eléréséhez, továbbhaladáshoz szükséges képzések árával. Azonban mindig legyen előtted: ezeket az összegeket önmagadba, a saját jövődbe fekteted be!/ 

A szempillaépítés legegyszerűbben egyéni vállalkozásként működtethető, elindítása akár személyesen, akár az ügyfélkapun keresztül azonnal lehetséges. Természetesen alapíthatsz akár céget is erre, de teljesen felesleges. Az egyéni vállalkozás elindítása költségmentes.

Amire mindenképpen szükséged lesz: az egy jó könyvelő. Még akkor is érdemes keresned egyet, ha KATA-s vállalkozóként veszed igénybe a szolgáltatásait. Optimális esetben ő tisztában lesz nem csak a kötelezettségeiddel, hanem például az általad igénybevehető támogatások lehetőségeivel is!

Bérelhetsz önállóan üzletet, vagy meglévő szalonban saját részt, esetleg az otthonodban is kialakíthatsz vendégfogadó helyet. Az aktuális feltételekről MINDIG hivatalos helyen érdeklődj, "urbán legendákra" nem építünk üzletet!. A saját üzletnek nagy előnye a nyugalom, zavartalanság, egy szalonban a munka kevésbé lesz monoton és az alap vendégkör kialakulása is könnyebb lehet egy adott helyen, ahol több szépészeti szolgáltatást nyújtanak, az otthoni fogadásnak nagy előnye, hogy nem kell utaznod, bérleti díjat fizetned, de nem lesz különbség a magánéleted és a munkád közt, ez pedig nem feltétlenül előny.. 

Engedélyek: Ma már egyszerű bejelentéskötelezettség van, de mielőtt bármiben is döntesz, feltétlenül érdeklődj az ÁNTSZ és a polgármesteri hivatal ügyintézőinél, hogy mik az aktuális feltételek, biztos és stabil alapokra kell építened az üzletedet!

MI kell az üzletbe?

masszázságy vagy kozmetikai kezelőágy /párna, takaró, fellépő stb/

Megfelelő világítás, állítható magasságú ülőalkalmatosság

eszközkocsi

tárólószekrény

szempillaépítő anyagok, kellékek, eszközök

/plusz mindaz, amit te gondolsz: várórész kialakítása, kabáttartó, papucsok, dekoráció/

tűzoltókészülék

Nyitvatartás tábla, dohányzást tiltó tábla, kémiai kockázatelemzés, biztonsági adatlapok...

Mennyi minden, ugye? ÉS még nem pilláztunk! Legközelebb sorra vesszük a további szükséges dolgokat a te remek, új, önálló szempillás vállalkozásodhoz!

Boldog Pillákat, Boldog Pillásokat és Boldog Vendégeket!

Anita

/Ha kérdésed van, és úgy érzed, én tudok segíteni, akkor írj bátran az anita@szepseg-gyar.hu e-mail címre/