Az igéző tekintetek régen és mostanság...

Az igéző tekintetek régen és mostanság...

Idősebb Plinius, római író, polihisztor, ókori enciklopédista A természet Históriája című sorozatának XI. könyvében így ír a nők és a szempilla kapcsolatáról: "Human beings have eyelashes on both eye-lids. Women actually have them dyed every day: such is their desire to achieve beauty that they colour even their eyes; but really the lashes were bestowed by nature for another purpose, as a sort of fence to the sight and a barrier projecting against insects meeting the eye, or other things accidentally falling into them. It is said that sexual excess causes them to drop off, not undeservedly...." Ami körülbelüli egyszerűsített fordításban tulajdonképpen azt jelenti, hogy az emberi faj mindkét szemhéján szőrzet található, amely megvédi a szemüket a belerepülő rovaroktól, szennyeződésektől, a kor előrehaladtával, minél több szexuális kapcsolatot létesítenek ezek a nők, a szempillák annál jobban ritkulnak, ennek leplezésére használnak a szemhéjuk árnyékolására trükköket.... Khm?

77-ben tette közzé ezt az összefoglaló művet. /Azt zárójelben teszem hozzá, hogy az ösztrogén termelés csökkenése, a kor előrehaladtával megváltozott hormonális állapotok valóban okoznak haj- és szőrzet ritkulást, gyengülést, vékonyodást!/
1882-ben Párizsban hajszálakat varrtak-hurkoltak a szemhéjra, érzéstelenítés nélkül, kokainnal zsibbasztva, állításuk szerint az eljárás fájdalommentes volt?


Az 1900-as években már parókakészítők elkezdtek emberi hajból szempilla, szemöldökpótlásokat készíteni, hogy a hölgyek szempillái ismét sötét, bolyhos, igéző hatásúvá váljanak.

1901-ben a német születésű Charles Nessler Párizsból Londonba költözött, és fodrászszalont nyitott a Nagy Kastély utcában, nagyon sok levédetett szépségipari találmánya volt, többek között a mesterséges szempillák és a tartós hajhullámosítás témájában is. 1902-ben szabadalmaztatta a ?mesterséges szemöldök, szempillák és hasonlók gyártására szolgáló új vagy továbbfejlesztett módszert és eszközöket?. Körülbelül 1903-ban elkezdte az emberi hajból készült, mesterséges csíkkal ellátott szempillapárokat eladni, amelyeket ?hal-bőr? -nek neveztek ? melyek felragasztandó része halak úszóhólyagjaiból készültek. Ezek a Nestolashes néven ismert soros szempillák barna, sötétbarna és fekete színben kaphatók. 1911.-ben pedig megalapította saját szempilla és szemöldök cégét. A huszadik század elején rendelkezésre álló műszempillák nem voltak igazán divatosak a két világháborúig. A népszerűség növekedésében valószínűleg a Hollywood emelkedése óriási szerepe volt. Ahogy elkezdett dominálni a globális filmipar, a make-up művészek, mint a Max Factor és a Westmore testvérek, eljuttatták világszerte azt a különleges élményt, amit egy nő igéző tekintete okozhat. Azok a nők, akik például Greta Garbo filmcsillag szemét akarták utánozni, használhatták a szempillaspirált, de lehetőségük nyílt műszempillák alkalmazására is. Bár a teljes készletet otthoni használatra is árulták, a nők nagyrésze azért szépségszalonokban tetetett fel magának műszempillákat. /Folyt.köv.

Anita

/Forrás: Internet/